Termel-e áramot a napelem télen?

A napelemekkel kapcsolatban sokszor elhangzik, hogy a nyári melegben és napsütésben gazdag órákban termel a leghatékonyabban. Joggal merülhet fel a kérdés, hogy ez alapján egyáltalán termel-e áramot a napelem télen, vagy csak egy szezonális berendezésről beszélhetünk?

Napelem panelek télen

A napelem technológiák fejlődésének hála ma már télen is egyre több energiát tudnak termelni a napelemek. A napelemek esetében a tél bár teljesítmény csökkenést eredményez, de még így is termelhet energiát háztartásunk, telephelyünk számára.

Ez annak is köszönhető, hogy a modern napelemekről már könnyebben lecsúszik a hó, ezért nem fedi el sokáig, még akkor se, ha nagyobb mennyiség hó is esne. Ezt egyrészt a megfelelő dőlésszög (40-45 fok) beállításával lehet előidézni, másrészt a napelemek vékony fedő rétegének köszönhetően még könnyebben lecsúszhat a hó.

Napelemek téli hatásfoka

A napelem téli működése jelentősen függ a hatásfoktól. Az egyik legfontosabb kérdés az, hogy az adott napelem típus mennyire hasznosítja a szórt, illetve direkt napsugárzást. Amennyiben szórt fényben teljesít jobban az adott napelem (polikristályos napelem), akkor a téli időszakban nem csökken jelentősen a napelem hatásfoka sem.

Fontos szem előtt tartani, hogy bár a hatásfoka ilyenkor nem csökken, de kevesebb napfény éri, amiből kevesebb energiát tud előállítani, tehát összességében mindenképp kevesebb lesz a megtermelt energia.

Napelem teljesítménye hidegben

Bár a napelemek teljesítménye a kevesebb napsugárzás miatt lecsökken a téli időszakban, de ilyenkor is süt a nap, sőt felhős időben is képes energiát termelni. Napelem típustól függ, hogy milyen mértékben tudja hasznosítani a felhős időszakban elérhető napsugárzást. Jellemzően a polikristályos napelem technológia teljesítménye a legjobb felhős időszakban.

Napenergia elszámolás téli időszakban

Hálózatba visszatápláló napelemes rendszer esetében téli hozamkiesés miatt minden esetben törekedni kell az energia szolgáltatónál éves elszámolás lehetőségére. Ebben az esetben ugyanis nem kell kifizetni a téli időszakban lecsökkent termelés miatti energia felhasználást, mert nyáron jóval több energiát tápláltunk vissza a hálózatba, ami fedezi a szükségletet.

Napelem telepítése télen

A napelem telepítése télen is ugyanúgy kivitelezhető, mint bármely más évszakban. Az alacsonyabb hőmérséklet ugyanis nem akadályozza a szakemberek a kivitelezésben. Ugyanakkor a szélsőséges időjárási körülmények, mint az erős szél és erős esőzés nehezebbé tehetik a szerelést. Ilyenkor érdemesebb lehet megvárni a kedvezőbb időjárást.

Napelem telepítés előnyei télen

A napelem kifejezetten téli telepítésének ugyan nincsenek konkrét előnyei, de ugyanazokat az előnyöket érdemes megemlíteni, amit egy hagyományos telepítés során is megemlítenénk, vagyis:

  • Magyarország a jó besugárzási értékű területek közé tartozik. Ez azt jelenti, hogy az októbertől márciusig földfelszínt érő napsugárzás mértéke 250-600 W/m2 közé esik, ami a szomszéd országokhoz viszonyítva is jó értéknek mondható.
  • Egy megfelelően méretezett rendszer egy korszerű, jó hatásfokú inverterrel elegendő mennyiségű elektromos áramot képes termelni télen is.
  • A szakszerűen telepített modulok kevesebb karbantartási költséggel üzemeltethetők.
  • Hálózatba visszatápláló rendszer esetén amíg a túltermelést az áramszolgáltatók megvásárolják (éves elszámolás), addig a hiányzó áram mennyiség a hálózatból egyszerűen pótolható télen.

Összegezve

Fontos kiemelni azonban, hogy a fenti előnyök, csak egy megfelelően megtervezett és kivitelezett napelemes rendszerrel valósíthatók meg. Éppen ezért mindenképpen megéri szakemberekre bízni a tervezést és kivitelezést is. hiszen a szakavatottak figyelembe veszik a számítások során a nyári többlettermelést és a téli többletfogyasztást, valamint a rendszer méretét, tájolását is.

Kiváncsi mennyibe kerülne kiváltania a villanyszámláját?

Ossza meg ezt a bejegyzést!

További bejegyzések