Mennyi áramot termel a napelem télen?

A napelemek esetében örök dilemma, hogy mennyi áramot is termelnek a napelemek a téli időszakban. A hideg beköszöntével sajnos nem csak a hőmérséklet, de a napelemek termelékenysége is visszaesik, de kétségbeesni nem érdemes, hiszen a modern rendszerek erre is megoldást kínálnak.

Napelemes rendszer működése télen

Bár a napelem panelek felhős időben is termelnek, kétségtelen, hogy jóval kevesebbet, mint ideális nyári fényviszonyok mellett. Nem véletlen, hogy a borús időt és az estéket is bele kalkulálják a szakemberek egy napelemes rendszer működésébe.

Sziget üzemű napelemes rendszerek esetében a kellően nagyméretű akkumulátor telepek képesek lehetnek kellő mennyiségű energiamennyiséget tárolni, de persze ilyenkor kiemelten fontos az tudatos energiafelhasználás. Ugyanis bár a napelemek téli napsütésben is termelnek energiát, de jóval kevesebbet, mint amit megszokhattunk és így egy túl nagy volumenű felhasználás miatt az akkumulátorok nem töltődhetnek vissza megfelelő mértékben.

A gyakoribb megoldásnak számító hálózatra visszatápláló napelemes rendszerek esetében a napsugárzás évszakok miatti egyenetlen eloszlását és az ebből fakadó teljesítményingadozást a helyi áramszolgáltató hálózata ellensúlyozza.

Hálózatra visszatápláló napelemek működése télen

Minden telepített rendszer csatlakozási pontján elhelyezésre kerül egy ad-vesz óra, ami egy kétirányú mérőberendezés, amely folyamatosan monitorozza a megtermelt és a felhasznált energiát.

A hálózatra visszatápláló napelemes rendszerek alapja, hogy a napelemek több energiát termelnek nappal, mint amennyit egy átlagos család fel tudna használni. A napsütés idején megtermelt, de nem felhasznált, vagyis többletté váló villamos energia a hálózatba kerül.

Ezt ellensúlyként, este vagy télen, amikor nincs, vagy alig van napfény, a napelem tulajdonosok ugyanúgy a hálózatot használják, mint a hagyományos fogyasztók, ám az erről készülő villanyszámla összegéből levonják annak az energiamennyiségnek az árát, amit a napelemek nappal, illetve a magas hozamú hónapokban megtermeltek. Ha a rendszer terezése ideálisnak mondható, akkor ha egy éves ciklus alatt annyit fogyasztunk, amennyit termelünk.

Éppen emiatt, vagyis az évszakok ellensúlyozása miatt hálózatra visszatápláló napelem esetében mindenképp érdemes éves szaldó elszámoltatású szerződést kötni a helyi áramszolgáltatóval. Így a nyáron megtermelt többlet mennyiséget a szolgáltató átveszi, ezért a téli időszakban nem kell pluszban fizetni a termelés csökkenése miatt.

Téli napelem teljesítmény

A téli évszakban a napelemek teljesítménye drasztikusan visszaeshet, ha nem megfelelő típusú napelemet használ rendszerünk. A polikristályos napelemek e téren abból a szempontból előnyben vannak, hogy a szórt napfényt jobban hasznosítják, vagyis felhős téli időben is termelhetnek, ráadásul a magas hőmérsékletből eredő teljesítményromlásról sem beszélhetünk.

A napelemek teljesítménye tehát bár csökken a kevesebb napsütéses óraszám miatt, de a hatásfok javulhat, akár 15%-al is az alacsonyabb hőmérséklet miatt.

Összegezve:

A téli időszak miatt a hatásfok különbségek miatt nem érdemes aggódni. A megtermelt áram mennyisége azonban nagyban függ a kevesebb napsütéses órák száma miatt, illetve az esetleges hótakaró miatti árnyékolás miatt. Tehát a téli időszak beköszöntével sem fenyeget minket az a veszély, hogy kifogynánk az energiából, hiszen az akkumulátorok, vagy helyi szolgáltató hálózata biztosítja a szükséges energiát háztartásunk számára.

Kiváncsi mennyibe kerülne kiváltania a villanyszámláját?

Ossza meg ezt a bejegyzést!

További bejegyzések