Pénzügyek

Mi mennyibe kerül és mennyi idő alatt térül meg?

Mekkora rendszerre van szükség?

Függetlenül attól, hogy lakossági vagy vállalati szereplőként fejlesztene, alapvetően a beépítendő kapacitás határozza meg, hogy mennyibe fog kerülni a teljes napelemes rendszer. Ha a cél a jelenlegi villamos fogyasztás kiváltása, akkor könnyű dolga van, az alábbi módszerrel Ön is ki tudja számolni a rendszer méretét.

 

villanyszámla
A fogyasztás meghatározása I.
Első lépés
Vegye elő villanyszámláját, vagy lépjen be elektronikus felületére és nézze meg, hogy mekkora az éves vagy havi villamos fogyasztása kWh-ban. A fenti képen bekarikáztuk, hogy mit kell keresnie. Ha havi leolvasás van, akkor érdemes az utolsó 12 havi számlát összegezni, hogy pontosabb értéket kapjon.
I.
A fogyasztás meghatározása I.
A fogyasztás meghatározása II.
Második lépés
A 12 havi fogyasztási adatot el kell osztani azzal az értékkel, amit ma Magyarországon 1 kW (kilowatt) napelem elméletileg megtermel. Ez 1100 kWh (kilowattóra).

Ha tehát az éves számlán 5500 kWh szerepel el kell osztani 1100-al = 5 kW, vagy kWp. Hozzávetőlegesen ekkora méretű rendszerre lesz szüksége.
II.
A fogyasztás meghatározása II.
A költség meghatározása
Harmadik lépés
Ha már tudja, hogy mekkora méretű rendszerre van szüksége jön a tervezés neheze. A piacon számtalan cég kínál számtalan féle napelemes panelt, invertert és kiegészítőket.

Ahogyan más területen, itt sem érdemes a legolcsóbbat választani, hiszen 25-30 évre szóló döntést hoz, nem mindegy mennyit kell költeni karbantartásra, javításra és egyáltalán, mennyi energiát fog a rendszere megtermelni.

A "kínai gagyi" fogalma mára elavult, hisz ahogy a telefonoknál is minőségi termékeket gyárt például a Huawei, úgy a napelemes piacon is minőségi termékeik vannak.
III.
A költség meghatározása

Mennyibe kerül 1 kW napelem?

A minőségi napelem és inverter ára akár másfél kétszerese is lehet a legolcsóbbakhoz képest. Egy profi árajánlat részletesen tartalmazza mind az anyagárakat mind a munkadíjat, tervezést, engedélyeztetést és ügyintézést is.

Kisebb rendszereknél a bruttó 500.000 Ft/kW árú ajánlatnál már ki kell gyulladjon a piros lámpa és nagyon meg kell vizsgálni a műszaki tartalmat.  

Mennyi idő alatt térül meg?

A teljes önerős fejlesztések megtérülési ideje átlagosan 8-10 év között van. 

Milyen támogatási lehetőségek vannak?

A vállalati GINOP-4.1.3-19 pályázattal azonban akár 1 év alatti megtérülés is elérhető, ami azt jelenti, hogy legalább 29 évig nem kell áramszámlát fizetni!

Az MFB lakossági hitelkonstrukciója szintén nagyon kedvező. Valóban 0-os kamat mellett vehető igénybe akár 20 éves futamidőre. Mivel nem számol az inflációval, reálértéken sokkal kevesebbet fog érni a pénz a futamidő végére. Ez olyan, mintha extra kamatot kapna.

Nézze meg milyen lakossági és vállalati támogatási lehetőségek vannak: