Napelemes pályázat magánszemélyeknek

A napelemes rendszerek telepítése nagyobb méretű anyagi áldozattal járhat, mind lakossági, mind vállalkozói részről. Emiatt természetes, hogy mindenki szeretne minél kedvezőbb feltételekkel belevágni egy ilyen beruházásba. A vállalkozói szektor számára több pályázat is elérhető, de napelemes pályázat magánszemélyek számára is elérhető.

Napelem pályázat otthoni napelemre

Magánszemély esetén sajnos nem számíthatunk pályázati dömpingre, hiszen jelenleg egyféle lakossági pályázat fut, ami az MFB 0%-os kamatozású, visszatérítendő támogatás formájában érhető el. Hivatalos nevén a Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitelt érdemes keresnünk az országban található MFB pontokon.

Ebben a konstrukcióban a Magyar Fejlesztési Bank 0%-os kamatozású, visszatérítendő támogatást, vagyis hitelt biztosít társasházi lakások és családi házak energetikai korszerűsítéséhez is. Ebbe a támogatott energiahatékonysági fejlesztésbe a napelemes rendszerek telepítése is beletartozik.

MFB napelem pályázat célja

Az MFB hitel programra ingyen, vagy kedvezményes hitelként is gyakran hivatkoznak. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a program kiváló lehetőséget teremt azoknak a magánszemélyeknek, akiknek a rezsiköltségei magasak és saját erőből nem tudnák finanszírozni ingatlanjuk energetikai fejlesztését.

Kedvezményes napelem pályázat anyagi feltételei

Anyagi feltértelek terén érdemes szem előtt tartani, hogy a leendő napelemes rendszer beruházási költségeinek 90 %-ára igényelhető a támogatás. Az elvárt önrész tehát 10%, ami azt jelenti, hogy hitel önrészének határa 50.000 és 1.000.000 Ft közé tehető, hiszen az igényelhető összeg 500.000 és 10.000.000 Ft lehet.

Lakossági napelem pályázat leadási határideje

Szerencsére a kedvezmény hitelprogramra a pályázati határidő igen tág, így 2022. december 31-ig, vagy a program mögötti támogatási források kimerüléséig adott a lehetőség a pályázásra..

Kedvezményes napelem pályázat pénzügyi forrása

Az MFB hitelprogram anyagi forrását a VEKOP-5.2.1-17, valamin a GINOP-8.4.1/A-17 támogatási alapok adják, amit az Európai Unió bocsátott országunk rendelkezésére.

Ebből a GINOP-8.4.1/A-17 elnevezésű forrás 105,2 milliárd forintot biztosít az ország egész területére, ez alól azonban kivételt képeznek a pest megyei területek.

A pest megyei lakossági finanszírozására a VEKOP-5.2.1-17 forrás hivatott a maga 12,41 milliárd forintos teljes keret erejéig.

Napelem pályázat szünetelése

Sajnos a Széchenyi 2020 keretében a VEKOP-5.2.1-17 kódszámú forrásból, vagyis Pest megyére érvényes beruházási hitelprogramból történő beruházások forrásigénye meghaladta a rendelkezésre álló keretet, ezért a kérelmek befogadása 2019. október 17. 16:00 órától szüneteltetésre került.

Az ország más részein azonban továbbra is rendelkezésre áll a GINOP-8.4.1/A-17 forrás, így a Pest megyén kívül élők továbbra is élhetnek a kedvezményes hitelprogram nyújtotta lehetőségekkel a lakossági felhasználású napelemes rendszerek kiépítésére is.

Napelemes rendszerek pályázatból

A kedvezményes hitel lehetőséget teremt arra, hogy a lakosság bármilyen típusú napelemes rendszert kiépíthessen otthonában. Tehát az MFB hitel segítségével kivitelezhető:

  • sziget üzemű napelemes rendszer
  • hálózatra visszatápláló napelemes rendszer is.

Összegezve:

A magánszemélyek számára tehát a vállalkozásokhoz hasonlóan adott a plusz tőke bevonása napelemes rendszer építésére. Ehhez mindössze annyit kell tenniük, hogy sikeresen pályáznak az MFB kedvezményes hitelére és pozitív elbírálás esetén már el is kezdődhet az energetikai fejlesztés.

Kiváncsi mennyibe kerülne kiváltania a villanyszámláját?

Ossza meg ezt a bejegyzést!

További bejegyzések