Milyen mérőóra kell a napelemes rendszerhez

Egy napelemes rendszer esetében attól függően, hogy milyen típus is kerül kiépítésre, jó tisztában lenni, hogy milyen mérőóra kell napelemes rendszerünkhöz beépíteni. Az alábbiakban ezzel vagyis a napelemes rendszerek mérőóráival foglalkozunk részletesebben.

Napenergia mennyiségének mérése

A napelemmel termelt és felhasznált energia mérése a csatlakozási pontokon elhelyezett kétirányú mérőberendezésekkel történhet. Ezeken az úgynevezett ad-vesz mérőórákon külön-külön számlálón jelenül meg a felhasznált és a napelemmel termelt villamos energia mennyisége.

Ezek a mérőberendezések fázisonkénti mérőművel rendelkeznek, tehát abban az esetben is pontosan regisztrálják a napelemes termelést és felhasználást, ha háromfázisú a csatlakozás, de a napelemes termelő berendezés csak az egyik fázisra csatlakozik.

Mérőóra egyfázisú napelemes rendszerhez

Egyfázisú napelemes fogyasztói csatlakozás esetén maximum 5 kVA-es napelemes termelő berendezés csatlakoztatható. Fontos, hogy ezt a szabályt akkor is be kell tartani, ha a rendelkezésre álló teljesítmény lehetőséget adna nagyobb a csatlakozási teljesítményre.

Mérőóra háromfázisú napelemes rendszerhez

Háromfázisú fogyasztói csatlakozás esetén a napelemes termelő berendezés egyfázisú (max. 5 kVA), kétfázisú vagy háromfázisú is megvalósítható.

Háromfázisú fogyasztói csatlakozás esetén egyfázisú napelemes termelő berendezés hálózatvizsgálat nélkül 2,5 kVA-ig csatlakoztatható.

2,5 és 5 kVA közötti névleges teljesítőképességű termelőegységek egyfázisú csatlakoztatását az elosztó hálózati engedélyes a hálózati paraméterek figyelembevételével, az igénybejelentésre adott műszaki-gazdasági tájékoztatóban írt feltételekkel engedélyezheti.

Ha a csatlakoztatni kívánt termelő berendezés három fázisra csatlakozik, de fázisonként beépített berendezésekkel rendelkezik, a fázisaszimmetria nem haladhatja meg az 5 kVA-t.

Ad-vesz mérőórával való elszámolás

Az elszámolás alapját minden esetben az ad-vesz mérőóráról leolvasott mérési adatok képzik. Az elfogyasztott és a többletként betermelt energia egyenlegének megállapítását követően elszámoló számla kerül kiállításra.

HMKE üzemeltetése esetén a hálózatra adott, illetve a hálózatból vételezett villamos energiát a csatlakozási ponton külön-külön kell megmérni. A kétirányú mérésre alkalmatlan fogyasztásmérő berendezés lecserélésre, a kétirányú mérésre alkalmas fogyasztásmérő berendezés pedig átprogramozásra kell hogy kerüljön.

A napelemes mérőberendezésre cseréjét, illetve átprogramozását a hálózati engedélyes egyeztetett időpontban végzi. A napelem mérőhely megfelelő kialakítása, szabványossá tétele a felhasználó feladata. A napelemes mérőhely megfelelőségéről, a szükséges átalakításokról regisztrált szerelő tud nyilatkozni.

A kétirányú napelemes fogyasztásmérő berendezés minden esetben elektronikus kivitelű, ennek kezelhetősége, programozása, elektronikus leolvasása szükségessé teszi a napelemes fogyasztásmérő berendezéshez való hozzáférést, ami a mérőszekrény fedelén elhelyezett nyitható ajtóval biztosítható

Mérőóra felszerelés költsége

A fogyasztásmérő (ad-vesz mérő más néven kétirányú mérő) berendezés költségeinek viselésére 3x16A teljesítmény határig a felhasználókra, a felett az erőművekre vonatkozó szabályok alkalmazandók.

E szerint az ad-vesz mérő vagy másképpen kétirányú mérő felszerelésének költségei 3x16A teljesítmény határig ingyenes, 3x16A teljesítmény határ felett pedig a fogyasztó, azaz HMKE felhasználó számára díjköteles, mely díj szolgáltatónként eltérő lehet.

Összegezve:

A napelemes rendszerek esetében tehát szükségünk lehet egy speciális kétirányú mérésre alkalmas mérőóra beszerzésre. Ezt alapesetben a napelemes rendszert elkészültét követően a helyi szolgáltató szakemberei felszerelik számunkra és a felszerelés pillanatától már értékesíthetjük is a többletként megtermelt energiát.

Kiváncsi mennyibe kerülne kiváltania a villanyszámláját?

Ossza meg ezt a bejegyzést!

További bejegyzések