Napelem téliesítése

A napelemek téliesítésének kérdése a hideg idők közeledtével egyre aktuálisabb lesz minden leendő, vagy más jelenlegi napelem tulajdonos számára is. A téli időszaktól egyes esetekben joggal tarthatunk, azonban komoly aggodalomra nem lehet okunk. Az alábbiakból éppen ezért összegyűjtöttük mit érdemes tenni a napelemek téliesítése érdekében.

Napelemek viselkedése télen

A napelem panelek rengeteg változáson mentek át az elmúlt években. Rengeteg típusuk alakult ki, és a szakemberek az elhelyezés lehetőségeit is tökéletesre fejlesztették.

Ennek eredményeként a szakszerűen telepített napelemekről ma már alapvetően könnyebben lecsúszik a hó. Ugyanis a hó nem fedi el teljesen a napelemeket, mert úgynevezett porózus réteg jön létre, ami bizonyos mennyiségű fényt ereszt át magán. Ennek köszönhetően a modulok napsütésben melegedni kezdenek, a hó elkezd olvadni és egy vékony filmréteg keletkezik, amitől még könnyebben lecsúszhat a napelemekről a hóréteg, aminek köszönhetően télen is folyamatosan érheti a napfény a felszínét.

Hogyan védhetjük napelemes rendszerünket télen?

Amennyiben a fenti technikai védelem nem lenne elég, akkor más módon is felkészíthetjük napelemes rendszerünket a téli időjárásra. A teljesen hómentes napelem panelek érdekében az alábbiakat érdemes lehet bevetni:

  • napelem panelek dőlésszögének változtatása
  • fűtőkábelek alkalmazása

Az ideális téli dőlésszög 10-15 fokkal magasabb, mint a nyári időszakban. Az így beállított napelemek télen többet termelnek, mintha nyári dőlésszöget használnánk, valamint a hótakaró is könnyebben lecsúszhat róla a fentebb említett olvadási folyamatok miatt.

Alternatív megoldásként akár fűtőszálakat is helyezhetünk a napeleme panelek szélére. Ez az olvadási folyamatot könnyítheti meg, ami mondanunk sem kell a hótakaró gyors lecsúszásához segíthet hozzá minket.

Hibrid napelemek téliesítése

Azon ingatlanok esetében, ahol úgynevezett hibrid napelemes rendszer került kiépítésre a téliesítés további kérdéseket vethet fel. Ezek a rendszerek ugyanis a napelemek és a napkollektorok technikai megoldásait egyesítik. Ez azt jelenti, hogy a napelemes cellák mögött folyadék kering, amivel hőenergiát is termelhetünk.

Folyadék révén azonban jogos lehet a felvetés, hogy kell-e védenünk a folyadékot tároló részeket. A hagyományos régi típusú napkollektorok esetében ugyanis jellemző volt, hogy a téli időszakban leengedték a rendszerben található nem fagyálló folyadékot.

Szerencsére ma már a napkollektorok, így a hibrid napelemek is 4 évszakra terveztetnek, emiatt szigorúan csak fagyálló folyadékkal történik a feltöltés. Ez azt jelenti, hogy akár drasztikus -20, vagy akár -50 fokos hidegben is működőképes maradhat a rendszer.

Téli védelem nélkül is van élet

A jól kiépített napelemes rendszerek esetében, a megfelelően kiválasztott inverterrel kiegészülve a téli védelemre nem igazán szükséges komoly energiákat fektetnünk. Ezeknek köszönhetően a rendszer teljesítménye ugyanis közel tökéletes, és nyáron, amikor magas a napsütéses órák száma, akkor rengeteg többlet energiát termelhet meg, amit szigetüzemű rendszer esetén akkumulátorokba, hálózatra visszatápláló rendszer esetén a hálózatba visszatáplálva „tárolhatunk”.

Összegezve:

Jól látható tehát, hogy a napelemes rendszerek téliesítése főképp a teljesítmény maximalizálás miatt lehet indokolt. Maga a téli időjárás önmagában nem fogja működésképtelenné tenni napelemes rendszerünket, maximum a teljesítményét veti vissza bizonyos mértékben.

Kiváncsi mennyibe kerülne kiváltania a villanyszámláját?

Ossza meg ezt a bejegyzést!

További bejegyzések