Megéri Magyarországon napelemet telepíteni? Napsütéses órák száma hazánkban

Napelemet egyrészt környezettudatos szempontokból választunk, másrészt a költséghatékonyság érdekében. Mielőtt azonban beruháznánk, érdemes átgondolni, megéri-e a telepítés. Ez több körülménytől is függ, többek között a napsütéses órák számától. A következőkben leírjuk a részleteket.

Napelem működése

Elsőként tekintsük át röviden a napelem működését. A napelem fotovoltaikus elven termel energiát. A napból érkező fotonokból a napelem egyenárat termel. Ezt egy inverter átalakítja váltóárammá, s így már működtetheti a háztartási gépeket.

Természetesen a fenti folyamat csak akkor lehetséges, ha süt a nap. Borús időben és éjszaka alternatív eszközökre lehet szükség, így soha nem maradunk áram nélkül. Ugyanakkor a napsütésben keletkezett többletáram eltárolható, vagy a szolgáltatónak visszatáplálható.

Megéri Magyarországon a napelem?

Egyértelmű, hogy csak napsütésben gazdag területeken érvényesül a napelem kedvező tulajdonsága. Magyarország ilyen szempontból tökéletes, hiszen évente körülbelül 2000 óra napsütésben van része.

Hol süt legtöbbet a nap?

Az átlagban 2000 óra napsütés természetesen nem egyenletesen oszlik el az országban. Az északi területeken az érték kisebb, míg a déli települések en kedvezőbbek a feltételek. Ezzel együtt természetesen megéri napelemet telepíteni Győrbe is, esetleg kicsivel lassabban térül meg, mint egy pécsi vagy szegedi napelem ára.

Mikor térül meg a napelem ára?

A napelem komoly befektetés. Egy átlagos családi házba 1-3 millió forintba kerül telepíteni. Ez az ár függ:

  • a telepítési adottságoktól
  • a rendszer típusától
  • a rendszer eszközeinek hatásfokától
  • az esetleges pályázati forrásoktól

Ez az 1 és 3 millió forint közötti összeg a legtöbb esetben 8-10 év alatt megtérül. Ezt követően gyakorlatilag már ingyen termeli nekünk az áramot a napelem. Ha pedig azt nézzük, hogy a mai napelemes rendszereket már akár 35-40 évre is tervezik, jónak tűnik a befektetés. Még akkor is, ha időközben költenünk kell a karbantartása.

Összegzés: Hazánk fekvése szerencsés a napelem telepítése szempontjából. Mivel magas a napsütéses órák száma, megéri napelemes rendszert telepíteni. A napelem ára persze több tényezőtől is függ. Viszont összességében elmondható, hogy a ráköltött 1-3 millió forint körülbelül 8-10 éven belül megtérül.

Kiváncsi mennyibe kerülne kiváltania a villanyszámláját?

Ossza meg ezt a bejegyzést!

További bejegyzések