Minden tetőre telepíthető napelem?

A napelemek népszerűsége töretlennek mondható, amihez nagyban hozzájárulhatnak a kedvező finanszírozási formák lakossági és vállalkozói oldalról is. Ezeknek hála bár az anyagi fedezet könnyen előteremthető, de nem csak ez lehet az egyetlen akadály egy napelemes rendszer kialakításakor. A leggyakoribb akadályozó tényező az érintett ingatlan tetőszerkezetének kivitele és állapota. Sajnos sokan nem tudják, de nem minden tetőre telepíthető napelem, ugyanis ehhez több tényezőt is figyelembe kell venni.

Napelem telepítési lehetőségei

A napelemek telepítésére két fő lehetőséget különböztethetünk meg. Ez a két telepíthetőségi lehetőség a:

 • tetőre szerelt napelemek
 • földre szerelt napelemek

Természetesen a lakosság körében a tetőre szerelt rendszerek a leggyakoribbak, míg céges telephelyek esetében a földre szerelt megoldások is népszerűek, főképp ha nagy méretű rendszerről an szó.

Erről a témáról többet olvashat a Napelem telepítés feltételei cikkben.

Napelem tetőre telepítése

Az egyik legkézenfekvőbb megoldás a napelemes rendszer telepítésére a tető. Azonban telepítés előtt érdemes felmérni, hogy milyen állapotban van a tetőszerkezet statikailag, valamint hogy milyen a fedés/héjazat állapota.

A tetőszerkezet esetében a telepíthetőséget a tető anyaga is befolyásolhatja, emiatt az alábbi tetőkre telepíthető, de nem minden esetben javasolt a napelem panelek telepítése:

 • égetett cserépre
 • betoncserépre
 • zsindelyre
 • fémlemezre
 • lapostetőre
 • palára

Utóbbi esetében alapjában véve a legtöbb kivitelező nem vállalja a telepítést, de egy-két napelem telepítő cég előzetes, alapos felmérést követően vállalhatja a panelek telepítését.

Napelem telepíthetőségét befolyásoló tényezők

A tető anyagán kívül az alábbi tényezők is befolyásolhatják a telepíthetőség kérdéskörét:

 • tetőszerkezet kora, állapota
 • tetőfelület nagysága
 • tető tájolása és dőlésszöge
 • árnyékoltság

Tetőszerkezet kora és állapota

Számok tükrében 1 darab napelem súlya 17-20 kg között mozog. Átlagos felhasználás esetén a táblákat tekintve minimum 170-320 kg-os plusz terhelést kell kibírnia a tetőnek. Erre jön még rá a tartószerkezet, illetve a többi alkatrész súlya. Tehát emiatt egy alapjában véve elöregedett tetőszerkezet alkalmatlan a napelemek telepítésére. Amennyiben valamilyen sérülés található a tetőn, vagy annak szerkezetében azt szintén ki kell javítani még a telepítés előtt. Mindenképp tartsuk szem előtt, hogy a tetőszerkezetnek is legalább ki kell bírnia annyit, mint a napelemeknek, amik élettartama gyártói garancia szerint is 25-30 év lehet.

Tetőfelület nagysága

Egy 10, maximum 16 táblából álló átlagos felhasználást kielégítő napelemes rendszer telepítésére 17-28 négyzetméter tetőfelületre van szükség, amennyiben ez nem biztosított, akkor érdemesebb lehet más alternatíva után nézni.

Tető tájolása ás dőlésszöge

Optimális esetben a tető tájolása legyen déli, míg a dőlésszöget tekintve a 30-35 fok megléte az ideális. Mivel ezek a feltételek a legritkább esetben állnak fenn, a tartószerkezet állításával lehet hatékonyabbá tenni a dőlésszöget. A tájolásnál kötöttebbek a lehetőségek, de ha a tetőszerkezet nem alkalmas napelemes rendszer tetőre telepítésére, akkor nyugodtan használható a terasz, a garázs, vagy akár más melléképület teteje is.

Tető árnyékoltsága

A napelemes rendszerünkből úgy hozhatjuk ki a lehető legtöbbet, ha azok működését semmi sem árnyékolja. Már egyetlen fa lombja is 30-40%-os visszaesést jelenthet a működés hatékonyságában.

Alternatív napelem telepítési lehetőségek

Természetesen könnyen előfordulhat olyan eset, amikor sem a háztető, sem a garázs- vagy más melléképület sem megfelelő a napelemes rendszer telepítésére. Ekkor más alternatívák közül is választhatunk.

Napelemek földre telepítése

A földre telepítés kiváló opció, akkor ha a tetőn nem, de a kertben, vagy telken van elég hely a napelem panelek számára. Ilyen esetben betontalapzattal rendelkező, vagy talajcsavaros tartószerkezeteket alkalmazhatunk a panelek rögzítésére.

Tetőbe integrált napelemes rendszer

Ritka megoldás, de találkozhatunk olyan megoldással is, ahol a napelem panelek nem a tetőre, hanem a tetőbe kerülnek beépítésre. Ennek a módszernek azonban nagy hátránya, hogy a nyári időszakban a panelek szellőzése nem megoldott, ami rontja a teljesítményt.

Napelemes cserép

Rendkívül innovatív megoldásnak számítanak a napelemes cserepek, de nagy előnyük, hogy darabjai egyenként cserélhetőek. Hátránya, hogy jelenleg magasabb a bekerülési költsége a modulos rendszernél, illetve a cserép hajlított formája miatt a hatékonysága sem annyira megbízható, mint a hagyományos paneleknél.

Összegezve:

Szerencsére ma már a legtöbb tetőre telepíthető napelemes rendszer, de ehhez mindenképp előzetes felmérés szükséges, ami során megállapítják a mekkora rendszer is telepíthető, milyen hatékonysági értékekkel.

Kiváncsi mennyibe kerülne kiváltania a villanyszámláját?

Ossza meg ezt a bejegyzést!

További bejegyzések