Mikor termel többet a napelem?

A napelem hatékonysága és teljesítménye számos környezeti és egyéb jellemzőtől függ. Emiatt arra a kérdésre, hogy mikor termel többet a napelem nem is adható egyértelmű mindenre kiterjedő választ. Azonban az alábbiakban mi mégis megpróbáltuk összegyűjteni a termelést befolyásoló legnagyobb tényezőket.

Napelem termelését befolyásoló tényezők

Egy-egy napelemes rendszer sajnos nem fogja minden egyes nap a maximális termelést hozni számunkra. Ahhoz, hogy tökéletes legyen minden, sok apróságnak kell összhangban lennie, de az alábbiak legalábbis nagyban befolyásolják a termelési érétket:

  • napelem típusa
  • hőmérséklet
  • időjárás

Napelem típusának hatása a napenergia termelésre

A napelemek típusa nagyban befolyásolja, hogy milyen lesz a rendszer termelése. Egy mono- vagy polikristályos rendszer például jóval többet termelhet, mint egy vékonyrétegű napelemes rendszer.

Azonban egy üveg-üveg napelemekből álló rendszerrel magasabb termelést érhetünk el, mint egy üvegfóliázott panel rendszerrel. Bár árban kicsit magasabb, hosszú távon megéri a többletköltség, hiszen többet is fogunk termelni, hosszabb a garanciaideje (30 év) és gyakorta több éves biztosítás is tartozik a komplett rendszerekhez.

A különböző napelem típusokról a Napelemek összehasonlítása cikkünkben ovashat többet.

Hőmérséklet hatása a napenergia termelésre

Bár sokan nem is gondolnák, de nyáron jóval kisebb az esély arra, hogy a rendszer elérje napi csúcsteljesítményét. Ennek oka pedig nem más mint a meleg. Amennyiben a napelemek túlhevülnek, kisebb teljesítményen dolgoznak. Éppen ezért a nyári 30-40 C0-os melegben nem várhatunk el olyan termelést, mint a tavaszi vagy őszi 15-20 fokos időszakokban.

Ráadásképp a napelemek melegedése nagy hatással van a középső panelekre is, ugyanis azok kevésbé tudnak szellőzni, mint a szélen elhelyezkedők, így ez is befolyásolja a termelést.

Időjárás hatása a napenergia termelésre

Az éves termelést vizsgálva megállapíthatjuk, hogy nagy hatással van rá az időjárás is. Bizonyos években felhősebb az ég vagy éppen hosszabbak a telek.

Télen a rendszer sokkal kevesebbet termel, mint a többi évszakban. Ennek az oka, hogy rövidebbek a nappalok, alacsonyabb a nap állása és havazás esetén, ha hosszabb időre megáll a hó paneleken, nem lesz termelés. A leesett havat minden esetben érdemes letakarítani a napelemekről, hiszen ezzel többlettermelést érhetünk el a téli időszakban. Ennek oka, hogyha az év bármely időszakában, ha több cellát is lefed például a falevél, hó vagy ráfagy a jég, az egész napelem termelésére kihatással lehet.

A nap mely szakában termel legtöbbet a napelem?

A termelésre természetesen nem csak éves, ha nem a napi szintű változások is hatással vannak. Emiatt bizonyos napszakokban például nem is termelhet napelemes rendszerünk, amit mindenképp érdemes észben tartani, amennyiben energiatudatosan szeretnénk üzemeltetni rendszerünket.

Éjszaka fény hiányában az áramtermelés magától értetődően 0. Ekkor azonban a háztartás fogyasztása is alacsony.

A reggeli órákban, amikor a nap még épp hogy csak süt, kevés a megtermelt energia, de ekkor a fogyasztás is még általában alacsony. Természetesen nem valószínű, hogy tökéletesen megegyezik a fogyasztás a megtermelt energiával, de már itt is lehet némi többlet energiára szert tenni.

A déli órákban nagy mennyiségű energiát termelnek a napelemes rendszerek, ráadásul a fogyasztás sem lehet túl magas, hiszen a legtöbben ekkor dolgoznak. Ilyenkor a többletet vagy elraktározza a rendszer a beépített akkumulátorokba (sziget üzemű, hibrid rendszerek), vagy betáplálja a közüzemű hálózatba (hálózatba visszatápláló rendszer).

A délutáni időszakban ahogy csökken a napfény mennyisége, úgy csökken rendszerünk termelési mutatója is, míg el nem érünk a napnyugtáig, ahol ismét visszaesik nullára a megtermel energia mennyisége.

Összegezve:

A napelemek teljesítményét tehát több tényező is döntően befolyásolja. Többek között a típus, a hőmérséklet és az évszakok, de napi szinten a napszakváltozás is komoly befolyásoló tényezővel bír. Ezért ezekre a változásokra mindenképp érdemes felkészülni, amennyiben napelemes rendszer építésén gondolkoznánk.

Kiváncsi mennyibe kerülne kiváltania a villanyszámláját?

Ossza meg ezt a bejegyzést!

További bejegyzések