Újraindították az Európai Fotovoltaikus Innovációs Platformot

Újraindították az Európai Fotovoltaikus Technológiai és Innovációs Platformot (ETIP PV), hogy tanáccsal lássa el a döntéshozókat és elősegítse a napenergia terjedését Európa-szerte.

Az Európai Unió (EU) által finanszírozott ETIP PV egy független szervezet, amely tanáccsal szolgál a napelemek versenyképességével, digitalizálásával, iparosításával, életciklus-értékelésével, valamint integrált technológiákkal kapcsolatban.

Az Európai Bizottság mérföldkőnek számító napenergia-stratégiájának létrehozását követően az ETIP PV megújítása az évtized meghatározó európai napenergia-szabályozásának műszaki megtervezésén és megvalósításán keresztül támogatja majd a döntéshozókat – áll a testület sajtóközleményében.

Ajánlásai kiterjedhetnek olyan területekre is, mint a kutatás és innováció, a versenyképesség, az oktatás és az iparpolitika.

A májusban közzétett EU-s napenergia-stratégia azt a célt fogalmazza meg, hogy a szervezet 2025-re elérje a 400 GWdc kiépített napelemet, 2030-ra pedig csaknem 740 GWdc-t, ami jelentős ugrás a korábbi ambíciókhoz képest.

Az EU négy kezdeményezést javasolt a stratégia részeként a kiépítés fellendítésére, melyek a tetőtéri napenergia-programot, a széles körű engedélyezési reformot, a szakképzettség hiányának kezelését, és a PV-gyártás nagyobb mértékű támogatását foglalják magukban.

A tervek szerint 2022-től 2025-ig működő ETIP PV egy állandó irányítócsoport, valamint a napelem-ipar és az akadémiai szakértők témaspecifikus munkacsoportjai köré épül majd.

Az új irányítóbizottsági elnököket a 2022. október 10-i ülésen fogják megválasztani.

A SolarPower Europe kereskedelmi szövetség előrejelzése szerint idén körülbelül 39 GW napenergiát telepítenek majd az EU-ban, szemben a tavalyi 27 GW-tal, ahogyan az országok több megújuló energia bevezetésére és az orosz gáz felhasználásának csökkentésére törekednek.

Forrás: https://www.pv-tech.org/european-platform-for-pv-innovation-relaunched-to-promote-solar-uptake/

Kiváncsi mennyibe kerülne kiváltania a villanyszámláját?

Ossza meg ezt a bejegyzést!

További bejegyzések