Monokristályos vagy polikristályos napelem?

Jelenleg Magyarországon a monokristályos vagy a polikristályos napelemeket választják legtöbbször napelemes rendszer kiépítésekor. Ez egyaránt igaz a lakossági és az ipari szektorra is, bár utóbbi esetében találkozhatunk a vékonyrétegű technológiával is. A z alábbiakban a két legnépszerűbb típus összehasonlításával foglalkozunk részletesebben.

Monokristályos napelemről röviden

A monokristályos technológia lényege, hogy a szilícium alapanyagot henger alakúra alakítják egy tömbbe. A mono megnevezését éppen ezért kapta, hiszen a szilícium egy tömbben dermed meg. Ezt a gyártási folyamat során nyolcszög alakú vékony szeletekre vágják. A napelem panel ezekből a cellákból épül fel, így bár több cellából, de egy szilícium tömbből áll.

Részletes leírásért ajánljuk figyelmébe a monokristályos napelemkről írt külön bejegyzésünket.

monokristalyos-napelem-panelek

Monokristály hatásfoka

A monokristályos napelem jelenleg a legjobb hatásfokkal rendelkező napelem típus. Közel 16-19%-os hatásfokon képes működni. Tehát a napenergia felhasználása, ennél a típusnál a leghatékonyabb, legalábbis adott körülmények között.

Monokristályos napelem teljesítménye

A hatásfoka ugyan a legjobb, de a teljesítményt már több tényező is befolyásolja, ezért Magyarország éghajlatán nem a monokristályos napelem nyújtja a legjobb teljesítményt.

Ez annak köszönhető, mert a teljesítményt befolyásolja az északi vagy déli féltekén való fekvés, a felhős órák száma, a napsugárzás. A monokristály ugyanis ott teljesít jobban, ahol több a direkt napsugárzás, vagyis a forró éghajlatú területeken hatékonyabb.

Monokristályos napelem mérete

A nagyobb hatásfok miatt, kevesebb panel elegendő lehet ugyanakkora teljesítmény eléréséhez, így kis felülettel rendelkező helyekre telepíteni.

Monokristályos napelem telepítése

Természetesen a monokristályos napelem telepítése során is számos tényezőre kell figyelni, mint például a: dőlésszöge, tájolása, engedélyeztetés.

Amennyiben nem áll módunkban tetőre telepíteni monokristályos rendszerünket, akkor talajra telepített tartószerkezetben is gondolkodhatunk, alternatív megoldásként.

Monokristályos napelem élettartama

A monokristályos napelemek élettartama típustól, gyártótól függően változhat, de elmondható, hogy általánosságban 30 éves időtartamról beszélhetünk.

Polikristályos napelemről röviden

A polikristályos, vagyis más néven több kristályos napelem elkészítésének lényege, hogy a szilícium több kristályban dermed meg, mert több, négyzet alakú tömbbe öntik. Ezt a dermedést követően szeletekre vágják és ónszalaggal forrasztják össze, aminek köszönhetően, megkapjuk a napelem paneleket.

A félvezető réteg tehát ebben az esetben is a szilícium, mint a monokristály esetében. Míg a monokristály a nyolszögletű cellékról, addig a polikristály a kékes-lila színe miatt ismerhető fel könnyen.

Bővebben a polikristályos napelemről az alábbi bejegyzésben olvashat.

polikristalyos-napelem-panelek

Polikristályos napelem hatásfoka

Hatásfok tekintetében a több kristályos napelem elmarad a monokristályos társától, hiszen esetében „csak” 13-18% közötti értékről beszélhetünk. Összességében azonban, ha van is csupán minimális eltérés lehet egyik-másik típus javára.

Polikristályos napelem teljesítménye

Mivel a szórt fényt jobban hasznosítja, ezért az északi országokban jobban ajánlott a használata. Hazánkban előfordul a szórt és a direkt napsugárzásból is. Ezért éves összehasonlításban az előnyök és hátrányok kioltják egymást. Nem fedezhető fel túl nagy különbség a teljesítményükben.

Polikristályos napelem mérete

Mivel a hatásfoka kisebb, ezért nagyobb felületet igényel ugyanakkora teljesítmény elérése, de az amorf/vékonyrétegű technológiákhoz képest még így is kevesebb helyre van szüksége.

Polikristályos napelem élettartama

Élettartama a monokristályos verziókhoz hasonlóan 30 év, gyári garanciában 25 évre 80%-os teljesítmény garanciával találkozhatunk

Összegezve:

A mono- és a polikristályos napelem technológiák tehát számszerűleg hatásfokban nincs nagy különbség, ám míg egyik a direkt, addig a másik a szórt napfényben nyújt hatékonyabb teljesítményt. Ezért a legjobb amit tehetünk, hogy szakértővel együtt tervezve állapítjuk meg a lehetőségeinket egy leendő napelemes rendszer esetén.

Kiváncsi mennyibe kerülne kiváltania a villanyszámláját?

Ossza meg ezt a bejegyzést!

További bejegyzések