Éjszaka is termel áramot a napelem?

Természetesnek vesszük, hogy a napelemek kizárólag napközben, mi több, napsütésben termelnek áramot. Ezért is győződünk meg a napsütéses órák számáról az adott régióban, mielőtt napelem telepítésébe kezdünk. De hogyan látja el éjszakai energiaszükségletünket a hagyományos napelem? Létezik-e éjszaka is áramot termelő napelem, s ha igen, hogyan működik? Itt választ kapsz kérdéseidre!

A hagyományos napelemek működése

Az eddig ismert napelemek általánosságban a következőképpen működnek:

  • A napból érkező fotonokat a napelem összegyűjti.
  • Ebből egyenárat termel.
  • Az inverter alakítja át az egyenáramot váltóárammá.
  • A váltóáramot háztartási gépeink felhasználják.

Mikor termel a hagyományos napelem?

A reggeli órákban, gyenge napsütésben még alacsony a megtermelt áram mennyisége. A déli órákban a napelem rengeteg energiát termel. Nem is tudjuk mind felhasználni, ezért az áramszolgáltató rendszerébe kerül, ahol „valaki más” fogyasztja el. Délután ismét egyre csökken a napsütés, így a megtermelt energiamennyiség is.

Mi történik éjszaka?

A hagyományos napelem esetében éjszaka az áramtermelés nulla. Mivel azonban ilyenkor is szükségünk van energiára, ezt lehívhatjuk az áramszolgáltató rendszeréből. Gondolhatjuk úgy, hogy a napközben megtermelt többletenergia ellenértékét használjuk fel.

Hogyan tárolhatom az energiát?

Ha mi magunk szeretnénk tárolni a napelem által előállított többletenergiát a szolgáltató helyett, a megoldás a szigetüzemű rendszer! Ennek lényege, hogy a fel nem használt energia akkumulátorokban raktározódik, így éjjel is használhatjuk a napközben termelt alternatív energiát.

Éjszakai áramtermelés napelemmel? Lehetséges!

Egy új módszernek köszönhetően a napelemes rendszer energiatermelése éjszaka is megoldható lesz. Az új találmány a tárgyak által éjszaka kisugárzott hőt képes összegyűjteni, és árammá alakítani.

Hogyan működik az éjszakai napelem?

Jeremy Munday a Kaliforniai Egyetem kutatója társával együtt tervezett egy speciális fotovoltaikus cellát. A tárgyak napközben hőt gyűjtenek be, s ezt éjszaka infravörös sugárzás formájában adják le. A kisugárzás során létrejövő feszültségből állít elő energiát ez a különleges, „fordított rendszerű” napelem. Bár anyagában eltér a hagyományos napelemtől, működésének logikája hasonló.

Mennyi energiát termelhetünk éjszaka?

Az új technológia egyelőre még nem képes annyi energiát termelni, mint a hagyományos napelem napközben. Ez az érték csupán 20-25 %-át éri el a napközbeni áramtermelésnek, mégis nagy áttörésnek számít. Ráadásul ezt az energiát még akár nappal is megtermelheti ez a speciális napelem, hiszen ugyanígy képes a tárgyak kisugárzását befogadni napközben is. A hagyományos napelemmel ellentétben azonban ezt a rendszert a közvetlen napsugárzástól védeni kell.

Összegzés: A hagyományos napelemek éjszakai nem termelnek energiát. Napközben viszont olyan sokat termelnek, hogy bőven lefedik egész napi szükségletünket. Újdonság, hogy egy újfajta, „fordított” napelemmel már éjszaka is tudunk energiát termelni. Mindez teljesen új utat nyit az alternatív energia világában belül, segítve a környezettudatos törekvéseket.

Kiváncsi mennyibe kerülne kiváltania a villanyszámláját?

Ossza meg ezt a bejegyzést!

További bejegyzések