2022-ben rekord mennyiségű napelemet telepít Európa

A SolarPower Europe (SPE) adatai szerint az év végéig közel 40 GW napelem kerül majd forgalomba Európa-szerte. Miközben a kontinens a megújuló energiaforrások kiépítésére törekszik, és arra, hogy felszámolja az orosz gáztól való függést.

A több mint 39 GW-os napelem várakozást felülmúló adata jelentős ugrás a tavalyi 27 GW-hoz képest, amely már önmagában is egy évtizedes telepítési rekord volt.

Az energiafüggőség csökkentése a cél

Ukrajna orosz inváziója és az azt követő energiaár-emelkedés után az európai kormányok a megújuló energiaforrások elterjedésének felgyorsítására törekednek, hogy csökkentsék az orosz energiaimporttól való függésüket.

Az SPE szerint az orosz „energiaellátás fegyverré tétele” hatalmas löketet adott a megújuló energiaforrások telepítésének a régióban ebben az évben, 39 GW újonnan kiépített napelemmel, ami 4,6 BCM orosz gáznak felel meg.

„Minden megawatt napelemmel és megújuló technológiával előállított energia kevesebb fosszilis tüzelőanyagot jelent Oroszországból” – mondta Walburga Hemetsberger, az SPE vezérigazgatója. „Az európai napelemek a lehető leggyorsabban terjednek a nehéz télre számítva.”

Május 18-án, válaszul Oroszország ukrajnai inváziójára, az EU átfogó REPowerEU programja részeként bemutatta frissített uniós napenergia-stratégiáját, amely 2025-ig 400 GW, 2030-ra pedig csaknem 740 GW napelemet céloz meg. A PV Tech feltárta mit jelent a REPowerEU az európai napenergiára tekintve az Insights webinárium-sorozat egyik részében, amely itt ingyenesen megtekinthető. 

Az Európai Bizottság (EB) a PV-t „e törekvés vezetőjének” nevezte, de a Wood Mackenzie elemzői nemrégiben arra figyelmeztettek, hogy a technológia hozzájárulása veszélyben forog a magas nyersanyagköltségek, a logisztikai kihívások és az emelkedő modulárak miatt.

Mindezeken felül Dries Acke, az SPE szakpolitikai igazgatója szerint „az egyik valódi kihívás, amellyel az ágazatnak szembe kell néznie, a kritikus képzettségi hiány”, amely „azt kockáztathatja, hogy nem lesz annyi telepítő és projektfejlesztő, mint amire szükségünk van”.

„Ezt nem lehet figyelmen kívül hagyni az európai energiabiztonság stratégiai tervezése során” – tette hozzá.

Mindazonáltal a mai számadatokat az európai vezetők és a napenergia-ipar egyaránt üdvözölni fogják, azonban Acke felhívta a figyelmet arra, hogy „ezen a télen és minden azt követő télen” szükség van ilyen lépésekre a megújuló technológiákkal kapcsolatban.

A REPowerEU-n túl a PV Tech megvizsgálta, hogyan teljesíthet Európa a stratégiában meghatározott 740 GWdc napenergia-célértéken felül, ugyanis sok érdekelt fél az 1 TW 2030-ig történő megvalósítását szorgalmazza.

Mindeközben az EB olyan szabályozást javasolt, amely önkéntes célként tűzi ki a gázigény 15%-os csökkentését 2023. március 31-ig, és a közös gázvásárlás gyakorlatát szorgalmazza a költségek csökkentése érdekében. A „Gáztakarékosság a biztonságos télért” terv lehetőséget adna az EB-nek arra is, hogy a tagállamokkal folytatott konzultációt követően az ellátás biztonságáról szóló „uniós riasztáson” keresztül, kihirdesse a gázkereslet kötelező csökkentését.

Forrás: https://www.pv-tech.org/europe-to-rollout-nearly-40gw-of-solar-pv-by-end-of-2022-in-record-year-for-deployment/

Kiváncsi mennyibe kerülne kiváltania a villanyszámláját?

Ossza meg ezt a bejegyzést!

További bejegyzések