100% lakossági napelemes támogatás- tényleg ingyen lesz?

Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva elnevezéssel indították társadalmi egyeztetésre a régóta várt 100%-os támogatást. A pályázati tervezetet a megadott két hét  alatt bárkinek lehetősége nyílik véleményezni, majd ősszel a tervek szerint meg is fog nyílni a végleges pályázat.

Sokakban jogosan felmerülhet a kérdés, hogy „ez a támogatás most tényleg arról szól, hogy ingyen telepíthetek napelemes rendszert, vagy elektrifikálhatom a fűtési rendszerem?!” A válasz egyszerűbb mint gondolnád: IGEN!

Mitől egyedi a 100% lakossági napelemes támogatás?

Első sorban azért, mert akik igénybe veszik majd a támogatást, azok lehetőséget kapnak arra, hogy önerő nélkül tegyék „zöldebbé” otthonukat. Hihetetlennek tűnhet, de várhatóan novemberben megnyílik majd a felület, ahol online lesz lehetőség benyújtani a pályázatot. A benyújtásra a várakozások szerint 4 ütemben lesz lehetőség régiónként eltérő keretösszegekkel. Az érdeklődés már most hatalmas méreteket ölt, tehát aki megfelel a pályázat tervezetben írt előfeltételeknek az ne hezitáljon sokat. Többek között azért se, mert a különböző benyújtási időszakok csak addig lesznek nyitva, míg az előre meghatározott támogatási keretösszeg el nem fogy. Így igazán kiélezett helyzetre számíthat az, aki az utolsó pillanatban keres magának olyan kivitelező cégeket, aki már elvégezte kötelező előregisztrációt.

Az igényelhető kölcsön összege minimum 500 000 forint, maximum 2.896.108 millió forint, amennyiben csak napelemes rendszert szeretne telepíteni. Azonban, ha napelemmel történő fűtés elektrifikálás, vagy nyílászáró csere, illetve tárolókapacitást létesítése a cél, úgy maximum 11.559.214 millió forint a támogatás pályázható összege.

Mire lehet pályázni?

A támogatható tevékenységek köre két külön csoportra bontható a következő feltételek mentén:

 1. Saját fogyasztás kiváltására alkalmas, tetőszerkezetre telepített napelemes rendszer telepítése (maximum 5 kWp-ig),
 2. Napelemes rendszer telepítése (maximum 5 kWp-ig), nyílászáró cseréje, tárolókapacitás létesítése, valamint fűtési (levegő-víz, levegő-levegő hőszivattyús rendszer) és használati melegvíz előállító rendszerek elektrifikálása.
  • Saját fogyasztás kiváltására alkalmas, tetőre elhelyezett napelemes rendszer telepítése, fűtési rendszer elektrifikálása infrapanelekkel és, vagy fűtőpanelekkel, villamosenergia tároló beépítése, nyílászáró cseréje (házközponti fűtés nélkül),
  • Saját fogyasztás kiváltására alkalmas, tetőre elhelyezett napelemes rendszer telepítése, fűtési rendszer elektrifikálása hőszivattyús rendszerrel, villamosenergia tároló beépítése, nyílászáró csere (házközponti fűtés esetén)

Akik kicsit jártasabbak a napelemes rendszerekben, vagy a fűtési-, melegvíz rendszerek elektrifikálásában, azokban felmerülhet a kérdés, hogy mi a helyzet a kötelező engedélyezési, tervezési, szabványosítási és esetlegesen felmerülő energetikai tanúsítványok költségeivel. Ki fizeti mindezt? A felhívás ezen pontokra is külön kitér, ugyanis a fentiek is beletartoznak a vissza nem térítendő kategóriába.

Ki indulhat a támogatásért?

A pályázati tervezet alapján támogatható az a nagykorú természetes személy (magánszemély):

 • aki magyar adóazonosító jellel rendelkezik,
 • aki megfelel a felhívás jövedelmi előírásának,
 • aki a beruházást érintő ingatlanban (rész)tulajdonjoggal rendelkezik, valamint
 • akinek állandó lakcíme a korszerűsítéssel érintett ingatlan.

Továbbá a támogatás során érintett ingatlanban állandó lakcímmel rendelkező természetes személyek 2020. évi személyi jövedelemadó bevallása szerinti összevont jövedelmük 1 főre jutó összege 0 és 4.850.000 forint közé kell hogy essen. A pályázaton egy nagykorú természetes személy, csak egy ingatlanra nyújthat be igényt.

Nem elegendő a pályázó személyének vizsgálata, hanem szükséges a beruházással érintett ingatlant is „közelebbről megvizsgálni”. Az ingatlan lehet:

 • családi ház,
 • vagy használati megállapodással rendelkező, osztatlan közös tulajdonban lévő lakóház. Ide tartozik az ikerház és sorház, mely elkülöníthető mind jogilak, mind pedig energetikailag,
 • vagy legfeljebb 6 lakásos társasház, illetve szövetkezeti ingatlan részét képező épületrész, lakás (melynek a pályázó rendelkezik a tulajdoni arányok minimum 51%-val).

A támogatásban érintett ingatlan műszaki állapotát illetőleg úgy kell rendelkezésre állnia, hogy az egyéb felújítás nélkül is alkalmas legyen a megvalósítani kívánt beruházások fogadására.

100% lakossági napelemes támogatás, de hogyan nyerhetem meg?

A támogatás komplexitásából kifolyólag és a várható túlkereslet miatt, mindenképp javasoljuk szakértő tanácsadó bevonását az esetleges túlvállalások és a jövőbeni pénzvisszafizetés elkerülése érdekében.

Az A1 Solar Kft nagy tapasztalattal áll jelenlegi és jövőbeli ügyfelei segítségére a napelemes projektek menedzselésében. Ha egy olyan céget keresel, ahol egyetlen helyről kapod meg az összes szolgáltatást, ami egy napelemes rendszer kialakításához szükséges, akkor bizony épp a legmegfelelőbb helyen vagy.

Ha érdekelnének referenciáink mielőtt ajánlatot kérsz tőlünk, nézz körbe weboldalunkon, ahol további tudnivalókat olvashatsz rólunk és történetünkről.

Kiváncsi mennyibe kerülne kiváltania a villanyszámláját?

Ossza meg ezt a bejegyzést!

További bejegyzések